Wat jij moet weten over de hospitalisatieverzekering

De hospitalisatieverzekering is een van de verzekeringen die het meest vragen oproept. Heb ik deze verzekering wel nodig? Wat dekt het? Wat met mijn gezin? Hoog tijd dus om wat duidelijkheid te scheppen en je enkele pasklare antwoorden te bieden.

Wat is een hospitalisatieverzekering eigenlijk?

Laten we beginnen bij de essentie. Een hospitalisatieverzekering, ook wel de gezondheidszorgverzekering genoemd, vergoedt aanvullend de kosten die het ziekenfonds normaliter niet terugbetaalt. Het dekt dus eigenlijk alle medische en paramedische kosten tijdens een ziekenhuisopname van je gezinsleden, waar je ook bent. Dat wil zeggen dat je op je hospitalisatieverzekering beroep kan doen in het buitenland: zo geldt de dekking doorgaans in de Europese Unie en soms zelfs wereldwijd.

Breidt je gezin uit? Dan kan je je kindje bij de geboorte al laten meeverzekeren. Zo is iedereen binnen je gezin onmiddellijk gedekt.

Wat wordt allemaal gedekt met een hospitalisatieverzekering?

De verzekering komt tussen bij ernstige ziektes of bij een opname als gevolg van een zwangerschap, een bevalling of een ongeval. Maar er zijn nog heel wat zaken waarbij de hospitalisatieverzekering tussenkomst. Een overzicht:

• Een dagopname of “one day clinic”

Steeds meer kleine ingrepen worden behandeld in een dagkliniek. Denk aan kleine heelkundige ingrepen, oogheelkunde… Gelukkig komt de verzekering hierin tussen en hoef je de kosten dus niet op jou te nemen.

• Ambulante kosten voor en na hospitalisatie

Ook pre- en post hospitalisatiekosten, in rechtstreeks verband met de opname, worden vergoed. Niet onbelangrijk, gezien de gemiddelde duur van een verblijf in het ziekenhuis stevig gedaald is de laatste jaren. Deze tussenkomst is wel beperkt in de tijd: in het voorbeeld van de hospitalisatieverzekering van Cover worden de kosten van 60 dagen voor ziekenhuisopname tot 180 dagen na ontslag in het ziekenhuis vergoedt.

•Materiaal zoals prothesen (in beperkte mate)

Indien de prothesen werden geplaatst tijdens een heelkundige ingreep tijdens een verblijf in het ziekenhuis, worden ze met deze verzekering optimaal gedekt.

Heb je een ernstige ziekte zoals kanker of suikerziekte? De hospitalisatieverzekering komt tussen in de medische kosten die gebonden zijn aan deze ziekte, zonder beperking in tijd. Zelfs als er geen ziekenhuisopname plaatsvindt.

Wordt je kind opgenomen in het ziekenhuis? Om zijn of haar verblijf zo aangenaam mogelijk te maken, is er de mogelijkheid tot “rooming-in”. Dit stelt je in staat om als ouder kosteloos bij je gehospitaliseerde kind te overnachten: de hospitalisatieverzekering staat wel in voor de kosten.

Is de hospitalisatieverzekering verplicht?

Neen, al is het zeker geen overbodige luxe. Iedereen loopt het risico om ziek te worden of een ongeval te hebben. De facturen kunnen dan snel oplopen en je financiële evenwicht in het gedrang brengen. Een koppel in de dertig spendeert jaarlijks meer dan 1 000 euro aan de gezondheidszorgen. Als vijftigplusser  is dat ongeveer 1 500 euro en dat bedrag blijft oplopen met de jaren.

Een voorbeeld:

Voor een gewone dringende blindedarmoperatie blijft je meestal 4 dagen in het ziekenhuis  en zal je, als je geen hospitalisatieverzekering hebt, uit je eigen zak tussen 130 en 500 euro moeten betalen naargelang het kamertype dat je hebt gekozen.

Als patiënt met een hospitalisatieverzekering, betaal je ongeveer slechts 20% uit je eigen zak.

Wat als ik ouder word?

Je gezondheidstoestand evolueert mee met je leeftijd. Vanzelfsprekend bepaalt je leeftijd dan ook mee het bedrag van je premie. Omwille van die reden, kan je daarom aansluiten totdat je 65 jaar bent.

Is er een derdebetalerssysteem?

Bij ziekenhuisopname kan de verzekeraar, dankzij het derdebetalerssysteem AssurCard, rechtstreeks de kosten aan het ziekenhuis betalen zonder dat je zelf het geld moet voorschieten en nadien moet wachten op de terugbetaling. Je hoeft dus zelf niets meer te doen!

Is er een vrijstelling van toepassing?

Sommige hospitalisatieverzekeringen passen inderdaad een vrijstelling toe. Deze wordt in de voorwaarden vastgelegd.

Hoe kan ik me aansluiten bij een hospitalisatieverzekering?

Cover kan je bijstaan met je hospitalisatieverzekering, of je nu kiest voor een basisverzekering of de uitgebreide formule met éénpersoonskamer.

Bescherming verzekerd

Actief als militair? Cover staat als verzekeringsagent in voor de optimale bescherming van militairen en hun gezin.

Contacteer ons

Ons team is op weekdagen telefonisch bereikbaar tussen 09u00-12u30 en 13u30 - 15u00.
Fax: 02 647 08 72

+32 2 612 81 41

COVER risk management NV
Romboutsstraat 1 bus 1
1932 Zaventem
info@coverzaventem.be

BE97 3751 0091 5849

Bij COVER risk management zijn we
bewust bezig met ecologie.