Hoe bespaar ik op verzekeringen?

Verzekeringskosten durven soms hoog oplopen. Ondanks dat je op een aantal verzekering verplicht moet aansluiten, kan je wel op jouw kosten besparen en nog steeds goed verzekerd blijven. Durf diverse polissen even kritisch tegen het licht houden. Heb je deze verzekeringen wel degelijk nodig, is er misschien ergens een overlapping? Of betaal je er gewoon te veel voor?

Hier zijn een aantal tips om te helpen besparen.

Besparen doe je zo

Voor een aantal zaken moet je je verplicht verzekeren. Zo moet je verzekerd zijn om met de wagen te mogen rijden. Maar ook hier kan je kiezen hoe ver je wil gaan. Zo kan je kiezen bovenop de wettelijke BA (burgerlijke aansprakelijkheid) nog een kleine of grote omnium kiezen. Verplichte verzekeringen betekenen dus niet altijd een vaste, hoge kost. 

Bundel je polissen

Je kan bij verschillende maatschappijen verzekeringen of polissen afsluiten, maar het is misschien voordeliger om de dekking van elk risico onder één maatschappij te plaatsen. Denk daarbij maar aan een hospitalisatieverzekering waarbij je jouw familieleden ook kan aansluiten. Waarom zou je iedereen apart laten verzekeren. Je kan ook uitkijken naar een package deal waar de belangrijkste verzekeringen gebundeld worden. Op deze manier kun je besparen op verschillende premies. Vergelijk wel altijd de prijzen van de verschillende verzekeringen voordat je instemt met het pakket. 

Voorkom een dubbele dekking

Er zit sneller een overlap tussen dekkingen dan je denkt. Soms neem je bijkomende formules in een bepaalde verzekering op terwijl je andere verzekering dit al dekt. Hierdoor ben je voor hetzelfde risico meerdere malen verzekerd en betaal je twee keer voor hetzelfde risico. Leg daarom al je verzekeringen naast elkaar en ga na of er een overlap aanwezig is. Een voorbeeld hiervan is een hospitalisatieverzekering dat je via jouw werk afsloot. Mogelijks had je al een persoonlijke lopen. Overweeg om dan jouw persoonlijke verzekering stop te zetten.

Zet in op preventie

Wanneer je een verzekering afsluit, wordt er gekeken naar jouw situatie en jouw historiek. Denk maar aan jouw autoverzekering. Op basis van voorgaande ongevallen en schadegevallen, betaal je jouw premie. Ga daarom preventief voorzichtiger rijden. Na een bepaalde periode zal jouw bonus-malus graad dalen, met positieve gevolgen op jouw premie. Het plaatsen van van rookmelders is hier nog een voorbeeld van. Als je deze plaatst, zal jouw brandverzekeringspremie in kost dalen.

Doe jaarlijks een polischeck

Pak regelmatig jouw polissen onder handen. Misschien is jouw situatie veranderd en ben je nu oververzekerd. Ga alle voorwaarden van jouw dekkingen na en stem deze weer goed af.

Betaal de premie jaarlijks

Per jaar betalen is het voordeligst. Verzekeraars bieden soms korting op de premie als je het bedrag in één keer betaalt. Het grootste voordeel van in één keer betalen, is dat je de toeslag die je vaak betaalt als je voor termijnen kiest, niet hebt.

Kijk naar de franchise

Je kan ook een risicoanalyse laten uitvoeren. Als hieruit blijkt dat je een deel van de schade zelf zou kunnen dragen, kan je instemmen met een franchise. Dat is het bedrag dat je zelf moet dragen bij een schadegeval. Een hogere franchise kan de kostprijs van een verzekering sterk verlagen.

Wil je meer te weten komen over verzekeringen of een offerte aanvragen?

Dan helpen we je hier graag verder mee.

Bescherming verzekerd

Actief als militair? Cover staat als verzekeringsagent in voor de optimale bescherming van militairen en hun gezin.

Contacteer ons

Ons team is op weekdagen telefonisch bereikbaar tussen 09u00-12u30 en 13u30 - 15u00.
Fax: 02 647 08 72

+32 2 612 81 41

COVER risk management NV
Romboutsstraat 1 bus 1
1932 Zaventem
info@coverzaventem.be

BE97 3751 0091 5849

Bij COVER risk management zijn we
bewust bezig met ecologie.