Tips om een woningbrand te vermijden

Studies van Leef Brandveilig toonden aan dat woningbranden in België maar liefst aan 56 mensen het leven hebben gekost. Jaarlijks zijn er zo’n 20.000 woningbranden in België en toch denkt maar 1 op de 4 Belgen aan brandveiligheid.

Tijd om hier verandering in te brengen met onze 5 preventietips waardoor je het risico op een woningbrand tot een minimum kan beperken.

1. Rookmelders

Plaats voldoende rookmelders in de woning en dit op verschillende plaatsen. Deze apparaten detecteren rook en laten vervolgens een luid alarm afgaan. Aangezien rook altijd stijgt is het aan te raden om de rookmelder op een hoge plaats te installeren, zoals aan het plafond.

Zorg ervoor dat minstens elke verdieping van de woning een rookmelder heeft. Een tip is om ook rookmelders te plaatsen in vluchtwegen zoals de hal. Vergeet niet de batterijen tijdig te vervangen en de rookmelder zelf ook te vervangen na ongeveer 10 jaar.

2. Opladen toestellen

We moeten steeds vaker batterijen van toestellen opladen (smartphones, tablets, laptops, …). Dit is niet zonder gevaar gezien het aantal woningbranden die ontstonden door toestellen die aan het opladen waren. De tip hierbij is om de toestellen telkens uit het stopcontact te halen eenmaal ze zijn opgeladen. Laad dan ook ’s nachts geen toestellen op. Vermijd het gebruik van goedkopere en merkloze oplaadkabels, deze hebben een verhoogd risico op hitteproblemen.

3. Doven van sigaretten en kaarsen

Het zou geen nieuws meer mogen zijn maar toch blijven woningbranden ontstaan door nog smeulende sigaretten of kaarsen die worden vergeten. Een sigarettenpeuk kan nog een 3 tot 4-tal uren smeulen, let er dus zeker op dat de sigaret goed is uitgedrukt.

4. Veilig koken in de keuken

Tijdens het koken in de keuken kan brand ontstaan in pannen of op het fornuis, maar ook een friteuse, oven en microgolf zijn toestellen waarin een brand zou kunnen ontstaan. Blijf ten allen tijde in de keuken wanneer er wordt gekookt en gebruik een wekker/alarm ter herinnering om het vuur of keukenapparaat uit te zetten.

5. Elektrische apparaten

Sommige elektrische apparaten kunnen ook een veroorzaker van brand zijn. Denk hierbij aan wasmachines en wasdrogers.
Sluit daarom deze apparaten veilig aan direct op een wandstopcontact in plaats van via een verlengkabel. Zorg ervoor dat de wasdroger zijn warmte kwijt kan en maak de filter na elke droogbeurt schoon.

Na het lezen van dit artikel vragen over brandverzekeringen?

Als je onze 5 tips toepast beperk je je risico tot een minimum. Je helemaal veilig voelen doe je met onze brandverzekering.

Bescherming verzekerd

Actief als militair? Cover staat als verzekeringsagent in voor de optimale bescherming van militairen en hun gezin.

Contacteer ons

Ons team is op weekdagen telefonisch bereikbaar tussen 09u00-12u30 en 13u30 - 15u00.
Fax: 02 647 08 72

+32 2 612 81 41

COVER risk management NV
Romboutsstraat 1 bus 1
1932 Zaventem
info@coverzaventem.be

BE97 3751 0091 5849

Bij COVER risk management zijn we
bewust bezig met ecologie.