Checklist om inbraak te voorkomen

Een woninginbraak is onverwachts en meestal traumatisch. Niemand komt graag thuis om vast te stellen dat iemand in jouw woning heeft ingebroken. Zelfs sporen van een inbraakpoging maakt je waarschijnlijk wat ongerust. Wat als men de volgende keer wel binnen geraakt en waardevolle spullen kan weggraaien? Gelukkig daalde het gemiddeld aantal inbraken per dag in België al fors.

Cover geeft jou graag een checklist om de kans op inbraak te verkleinen.

Goede gewoontes beveiligen jouw huis

Er zijn verschillende handelingen die het inbrekers al flink lastig kunnen maken. Een goed slot houdt sommige inbrekers niet altijd tegen. Daarom kan je best deze vijf tips ter harte nemen.

Sluit ramen en deuren

Sluit altijd je ramen, ook je kiepramen, en deuren wanneer je van huis weg bent. Dit is een extra belemmering voor inbrekers. Het zal meer tijd kosten om binnen te geraken. Kies daarom voor een degelijk slot en voor veiligheidsglas als je een glazen voordeur hebt. Denk zeker ook aan jouw garage en tuinhuis. Je weet nooit welk materiaal inbrekers gebruiken om toch proberen binnen te komen.

Plaats een goed alarm

Investeer in een goed elektronisch alarm. Dit is immers de tweede hinderpaal, mochten je ramen of deuren geforceerd worden. Zorg wel voor goede afspraken met je buren of een bewakingsdienst. Er bestaan verschillende types met sterke variatie in prijs, dus stem goed op je noden af. Je kan tegenwoordig kiezen voor abonnementen zodat een beveiligingsfirma meteen een patrouille kan sturen wanneer het alarm afgaat. Je kan ook kiezen voor camera’s of spraak boodschappen die de inbrekers wegjagen. Let hierbij op dat een erkend installateur de beveiligingsapparaten installeert.

Leg waardevolle spullen nooit in het zicht

Inbrekers gaan op zoek naar een waardevolle buit. Zorg er daarom voor dat je zaken zoals laptops, cash geld, sieraden,…, niet open en bloot op tafel laat liggen. Als je een kluis hebt, steek je best jouw waardevolle spullen hierin weg als je voor een langere periode afwezig bent.

Laat inbrekers geloven dat je thuis bent

Vandaag posten we maar al te graag dat we een concert of evenement bijwonen, of zelfs op reis zijn. Je moet hier echter wel mee oppassen. Je laat inbrekers weten dat jouw huis verlaten is. Daarnaast kan je in de woning zelf een aantal lichtpunten door middel van een lichtschakelaar op verschillende momenten in de dag aan laten springen. Zo lijkt het dat de woning bewoond is.

Verwittig je buren en de politie

Van zodra je merkt dat er een inbraakpoging plaatsvond, moet je dit best aan jouw buren en de politie melden. Sociale controle en toezicht schrikt inbrekers af. Als je voor een langere periode afwezig bent, schakel je best de buurtpolitie in zodat zij een oogje in het zeil kunnen houden.

Hieronder vind je nog eens een opsomming van nuttige handelingen:

  1. Controleer of alle ramen en deuren gesloten zijn
  2. Controleer jouw garage en tuinhuis op waardevolle spullen
  3. Installeer een goed elektronisch alarm
  4. Verstop geen sleutel van je voordeur buiten de woning
  5. Schakel lichtpunten in
  6. Leg geen waardevolle spullen in het zicht
  7. Plaats niet op sociale media dat je afwezig bent
  8. Verwittig buren of politie als je afwezig bent
Heb je vragen of wil je een dekking tegen diefstal afsluiten?

Dan helpen we je hier graag verder mee.

Bescherming verzekerd

Actief als militair? Cover staat als verzekeringsagent in voor de optimale bescherming van militairen en hun gezin.

Contacteer ons

Ons team is op weekdagen telefonisch bereikbaar tussen 09u00-12u30 en 13u30 - 15u00.
Fax: 02 647 08 72

+32 2 612 81 41

COVER risk management NV
Romboutsstraat 1 bus 1
1932 Zaventem
info@coverzaventem.be

BE97 3751 0091 5849

Bij COVER risk management zijn we
bewust bezig met ecologie.